Болестта като на приятел

 

 

 

Един от основните системни подходи към заболяванията е да се гледа на болестта като на приятел, а не като на враг.  Това, което много често стои зад болесттта е връзката на човека с някой или нещо, което не признава, например член от семейството т.е. връзката му с любовта (чрез симптома).

 

Зад болестта често има динамика на изключване: на хора, преживявания и събития. Затова въпросите, които си задаваме в Семейните констелации са „Какво ми дава това заболяване?; С кого/какво ме свързва?; Кой/какво е изключен?; Кого следвам? и др. , и основния подход е на включване на изключените, тяхното признаване и почитане.

 

Семейните констелации нямат за цел да функционират като лечение на заболяването, макар  често болестта да е заявената тема. Целта не е да се пребори болестта, понеже болестта е интегрална част от човека, и тя го свързва с нещо дълбоко същностно. Това не значи, разбира се, човек да се отказва от лечение. По-скоро, това е въпрос на придобиване на вътрешна нагласа, с която човек посреща заболяването. Вътрешната нагласа може или да подкрепи лечебния процес, или да доведе до нарастване на вътрешното напрежение, което е по-вероятно да захрани болестта.

 

„Заболяването налага промяна и терапевтът винаги трябва да носи това в съзнанието си, като застава, в себе си, на страната на целта на заболяването. Например, терапевтът става съюзник на изключения човек, на отречената вина, на намразеното тяло, на забравената душа или на възможността, която се отваря от заболяването. Когато тези неща са доведени на техните места, клиентът ще може да живее по-пълноценно или да умре в покой, когато дойде това време.”

 

Берт Хелингер

 

В констелационното интервю се случва клиентът да говори за тежкото си заболяване и да се усмихва. Колкото и парадоксално да звучи на едно по-дълбоко ниво болестта дава много повече на болния отколкото му „отнема”.

 

Разбира се не всяко заболяване може да бъде редуцирано до системната логика. Някои болести са част от духовния път на душата, да изследва как е да живееш с тази болест.

 

Хелингер казва, че един силен лечебен фактор за душата (и понякога и за тялото) е когато човек е цялостен (събран в една посока, противоположното на това да е раздвоен – във вътрешен конфликт). От това събиране в себе си, често идва голяма вътрешна сила, и тогава тя работи за здравето и хармонията.

 

Във всеки един от нас има едно дълбоко ниво, на което човек иска да е здрав, щастлив и свободен!

 

 

Вижте още: Връзката ми със Семейните Констелации

 

 

 

Снимката е от личен архив. Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веси Антар Амрита. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.