Какво е семейна системна констелация?

“Тя е прост метод за увеличаване потока на любовта в семейната система.

За милиони хора по целия свят семейните системни констелации са станали една надеждна интервенция, когато са стигнали до застой или когато преживяват болка в живота си от тревоги, проблеми и бариери, които сякаш не са създадени от тях.

Констелация е названието, възприето в английския език, за да се опише взаимовръзката между отделните индивиди в една семейна система. Подобно на небесните съзвездия, ако една от звездите липсва, констелацията не е пълна. Няма да е съзвездието Касиопея, ако всяка звезда не е на мястото си.

Процесът на семейните констелации в условията на семинар кани хората да подредят представителите на своята семейна система един спрямо друг. Клиентът интуитивно поставя представителите донякъде подобно на изграждането на склулптура на семейството или както е било в ранните семейни констелации. Има вътрешно чувство за подходящото разположение, което възниква между клиента и представителя. Избраните участници създават пространствена карта на динамиката в семейната система така, както я възприема клиентът.

Една констелация се различава от скулптура на семейството поради развитието на полето на знанието. В този етап на констелацията участниците, които влизат като представители, имат достъп до едно въттрешно знание, което разкрива движения, осветляващи труените динамики в една семейна система.

Процесът на системните констелации е одобрен от асоциацията по семейна терапия в Европа.”

 

Как протича семейната констелация?

“Най-често семейната констелация протича в група, но също така е чудесен метод и за индивидуална работа. Фасилитаторът помага на клиента да идентифицира основния проблем.

Избират се представители, които да представляват различни членове на семейната система, в която има проблем, или да изобразят елементи на проблема. Представителите застават или се движат в отговор на своето вътрешно усещане и демонстрират пространствените взаимоотношения, които разкриват скритата динамика в семейната система.

Понякога представителите казват определени изречения за някои аспекти в дадени взаимоотношения, които преди това може да не са били известни на клиента. Потвържденията и полезната информация често стават интуитивно известни на човека, който представлява даден член на семейството.

По време на констелацията фасилитаторът подкрепя движенията, представителите и клиента, за да се разкрие това, което е необходимо да бъде видяно, с цел насърчаване не само на промяна в парадигмата, но също така и нов начин на живот, нов начин на преживяване на връзките, любовта и бъдещето.”

Какви проблемни теми могат да бъдат поставяни за разглеждане?

“Темите, които получават добра подкрепа чрез семейните системни констелации, най-често са проблеми във взаимоотношенията – например ако човек има поредица от разводи или пречки да се довери поради системна злоупотреба, пренебрегване или загуба в детството. Преживявания, които клиентът има от дълго време, носещи усещането за „неуловима бариера”, често са специфични предизвикателства, които много ефективно могат да бъдат разгледани чрез семейна констелация. Има моменти, в които проблемът, който човек поставя в кръга, е определено сиситемно дефиниран. Например клиентът може да каже: „Предстои ми да се омъжа за четвърти път. Всичките ми лели и една от моите баби са били омъжение пет пъти. Бих искала този мой брак да не се проваля. Не желая да имам пет брака.”

Из „Семейни констелации” Франческа Мейсън Боринг

Необходима ли е предварителна подготовка за участие?

Преди да участвате в група или да получите индивидуална констелация е добре да съберете предварително информацията, необходима за работата с настоящия метод.
Може да разгледате въпросите на този линк: https://vesiantaramrita.com/family-constellations/

Индивидуална семейна констелация

Индивидуална семейна констелация

Индивидуална семейна констелация За кого е подходяща? Индивидуалната констелация може да ви подхожда най-добре, ако не искате да разкривате тайните на вашето семейство, ако имате притеснения да участвате в групова работа и също като стартираща сесия преди участие в...

Семейни констелации и партньорски връзки – какво е добре да знаем?

Семейни констелации и партньорски връзки – какво е добре да знаем?

Семейни констелации и партньорски връзки – какво е добре да знаем?

Много често в семейните констелации става ясно, че заплитанията и несъзнателните лоялности към предците в рожденото ни семейство оказват съществено влияние върху партньорските ни връзки и интимността ни.

Сексуални енергии в констелациите.

Сексуални енергии в констелациите.

Ние казваме, че „никой не е изключен“. Тук на практика това е така. Можем ли да го съдържаме?
Ако в констелациите допуснем проявата на сексуалност, сме изложени на голям риск. Рискуваме да видим как всъщност никой не е изключен. Каквото и да мислим за това.
Сексуалната енергия не просто включва всички, тя тече самостоятелно. Тя не може да бъде нито извикана, нито затворена. Можете само да се убиете, за да не бъдете неин носител. Следователно има още един риск за констелатора – ако тази енергия е дошла, ще трябва да се откажем от идеята, че ние правим констелацията. Можем само да се съгласим с това, което тя прави. Няма да бъде възможно „изцеление” или да се „намери решение на проблема” … но има шанс мъничко да се научим да се съгласяваме с това , че животът продължава.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ – 2

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ – 2

Кой принадлежи на семейната система? Това са членовете на създаденото от Вас семейство – съпруг(а), деца (също неродените), важни предишни партньори (ваши или на партньора ви), както и децата от тези връзки/бракове. Това са също членовете на рожденото Ви семейство –...

Бизнес Констелации

Бизнес Констелации

   Бизнес констелациите могат да се използват на различни нива в организацията и за различни видове въпроси. Те са системен инструмент, който ни дава възможност да погледнем по-голямата система и да стигнем до корена на проблемите в организацията. Дава ни...

Въпросник семейни констелации

Въпросник семейни констелации

Въпросник Семейни Констелации   Въпроси, върху които да помислите преди семинар, група или сесия по „Семейни констелации” ФАКТИТЕ предлагат най-значимата информация в работата със семейни констелации, за разлика от традиционната терапия, където се работи основно...

Частна семейна констелация

Частна семейна констелация

Частна семейна констелация За кого е подходяща? Частната сесия по Семейни констелациии е подходяща за Вас, ако имате належаща тема, която бихте искали да поставите в група, но нямате възможност (или желание) да участвате в целодневен семинар. Не се налага да имате...

Ежегодно

Ежегодно

ღ ღ ღ  ЖЕЛАЯ ВИ ВЪЛШЕБНА 2020 ГОДИНА! ღ ღ ღ   „Ежегодно старата година свършва и идва новата. Каквото и да се е случило в старата година и каквото и да ни носи новата, зад смяната на годината стои космически закон. Земята обикаля централната точка,...

Движения на душата в констелациите

Движения на душата в констелациите

Много често в констелациите се докосваме до едно измерение отвъд разрешението на проблема и то не е свързано с това дали „аз искам”или „аз не искам” дадено нещо в живота си. Едно измерение, в което осъзнаваме, че съществува ПОКОЙ.
И то често е свързано с това да признаем: „Да, това се е случило и аз го вземам като част от моя живот (или от живота на моите предци) и не мога да го променя.” Тук не става дума да се каже кое е било правилно или не, а да се признае миналото. И тези моменти са много тихи и смиряващи.

Водена медитация за пълноценен живот

Водена медитация за пълноценен живот

https://www.youtube.com/watch?v=7N_svs8wIac Чрез тази медитация имате възможност да изживеете собственото си погребение, по най-красивия за вас начин. Възможност за равносметка и за вземане на решение накъде и как искате да изживеете живота си. За да развиете напълно...