Упражнение „Широко отворени ръце”

Всички решения и действия включват известен риск. Вие просто не знаете какво ви очаква в бъдещето и с какво може да се сблъскате в живота. Много хора се оказват в патова ситуация, защото не искат да поемат риска, предпочитайки нещо старо и познато, дори това да ги отслабва. За да ни измъкне от коловоза, животът изисква от всеки да положи усилия – да поеме риска да стъпи в неизвестното – защото така се развиваме.

В този смисъл усилията са решителна и смела стъпка. Все едно да скочите в басейн, без да знаете точно каква ще бъде температурата на водата или как ще се почувстваш. Това изобщо не е като бавно да влезете във водата, да я докоснете, да проверите дали е твърде гореща, твърде студена, твърде мръсна и т.н. Плуването в басейна не е решително усилие. Това е бавно, познато действие и затова вие правите избор въз основа на това, което чувствате или какво може да мислите или чувствате.

Да сте готови да предприемете действие означава да присъствате и да сте отворени за изживяване на всичко, което умът и тялото ви могат да предложат, без да знаете точно с какво може да се сблъскате във всеки един момент. Това е поза с отворени ръце, това е обратното на справянето с безпокойството с всички налични средства. Всъщност, ако сте готови да предприемете решителни действия, можете да го направите точно сега.

Упражнение „Широко отворени ръце”

Изправете се за минута (ако седите, това също работи), разтворете ръцете си колкото можете по-широко и ги задръжте там за известно време. И когато отворите ръцете си така, почувствайте чувствата си – не се опитвайте да ги промените. Отворете се за тях, наистина ги почувствайте и приемете.

Използването на тази поза е прекрасно упражнение, което всъщност може да бъде приятно. С премахнатите ограничения сега позволявате да се случи това, което така или иначе се случва. Тази поза е необходима, за да живеем по-пълноценно и без никакви ограничения, наложени от ума и сетивата.

Много хора смятат безпокойството за най-лошия си враг. Но какво ще стане, ако безпокойството не е враг? Какво ще стане, ако можете да се научите да развивате доброта и състрадание към всичките си преживявания, включително към тревожността? Тогава борбата вече няма да е необходима.

Следователно, когато ви насърчаваме да сте готови да поемате рискове, ние не искаме от вас да се наслаждавате на всичко, което животът може да предложи. Когато направите крачка напред, е необходима готовност да се отворите напълно и незащитено към всеки аспект от вашето преживяване, защото когато се отворите, получавате свободата да правите това, което е важно за вас. Научавате се да живеете безстрашно.

Източник: Джон П. Форсайт „Тревога приходит и уходит”

Снимка: pixabay
Превод: Веселина Калчева